BDS tipsar för en lyckad bilsemester

BDS tipsar för en lyckad bilsemester!

Här kommer några goda råd som du kan tänkta på innan du ger dig iväg – oavsett om semestern sker i Sverige eller någonstans i Europa.

Förbered bilen för resan

Att bilen ska fungera är ju A och O inför en semesterresa. Tänk på att se över hela bilen i god tid och lämna in den för service om det gått lite längre tid efter senaste servicen. Speciellt viktigt med byte av filter, olja och bromsvätska samt översyn av bromsar. Närmaste BDS verkstad hittar du på www.bds.se

Kolla också att däcken håller minst 1,6 mm i mönsterdjup. Är däcken äldre kan de lätt spricka när man kör i högre hastigheter på t ex. Autobahn i Tyskland. Passa på att även göra en hjulinställning om det behövs.

Om man har mycket utrustning så är kanske en takbox eller cykelhållare ett måste. Tänk på att se ut en lämplig modell som fungerar för just din bil! Har du barn behöver de så klart något att roa sig med, så bilresan inte blir allt för jobbig. Varför inte spel, böcker, läsplatta eller vad man tycker är lämpligt.

Resehandlingar och planering

Se till att passen är giltiga eller om du behöver skaffa nya så gör det i god tid! Försäkringskassans Europakort behöver du också ta med. Se över dina reseförsäkringar.  Tänk på att boka färjetransport och se på vilka alternativ som passar dig. För själva bilresan så försök att inte planera in för långa respass. Ska man övernatta på hotell och inte har bokat är det lämpligt att börja leta vid 17-tiden. Glöm inte färjebiljetter eller bekräftelser på hotell som du bokat.

Checklista för resehandlingar och annat bra

Ska resan ske söderut i Europa finns särskilda regler om vad du behöver ta med i form av resehandlingar och utrustning.

Glöm inte att ta med

För resor utanför Norden: pass eller polisens id-kort. För resor utanför EU: pass.

 

Körkort

 

Bilens registreringsbevis, del 1 (blå). Lämna del 2 (gul) hemma

 

S-märke på både bil och husvagn. Har bilens registreringsskylt blå EU-flagga och ett litet S? Då behövs inget separat S-märke.

 

Gå igenom vad som ingår i din bilförsäkring och ta med alla relevanta papper. Notera telefonnumret till försäkringsbolagets jourcentral. Be försäkringsbolaget skicka dig några färska blankettset Skadeanmälan.

 

Hemförsäkringens reseskydd gäller normalt i 45 dagar. Läs på om just din försäkring och ta med relevanta papper. Notera telefonnumret till bolagets jourcentral. Reseskyddet ersätter stölder, privat läkar/sjukvård och hemtransport om så skulle behövas. Beställ eller ladda ned försäkringsbolagets utlandsresekort.

 

Europeiska sjukförsäkringskortet ger förmånlig offentlig läkar-/sjukvård i andra EU-länder. Beställ kortet från Försäkringskassan i god tid före avresan. Läs på om var kortet gäller och hur det används. Har du redan ett kort? Kontrollera då att giltigheten inte gått ut.

 

Mobiltelefon, laddare, handsfree. Fungerar abonnemanget/kontantkortet utomlands? Kolla i förväg med operatören. Läs på i telefonmanualen om hur man ringer från utlandet.

 

Stäng av mobilens mobildatafunktion. Många hotell och campingplatser erbjuder internetzoner, gratis eller mot avgift.

 

Kontokort. Helst två olika, varav ett kreditkort. Förvara dem på olika ställen. Glöm inte koderna!

 

Telefonnumret till bankens spärrservice

 

Kod-dosan som du använder i internetbanken

 

Utländsk valuta i sedlar. Kort funkar inte överallt. Svenska sedlar är svårväxlade utanför Norden

 

Biljetter och hotell-, hyrbil- och campingplatsbekräftelser

 

Överskådlig och aktuell vägkarta. Uppdaterade kartor/appar om du använder GPS, smartphone eller läsplatta.

 

Parkeringsskiva

 

Bilens och husvagnens reservnycklar

 

Fotokopior på pass, kontokort, biljetter och viktiga dokument. Packa ner dem på annat ställe än originalen.

 

Solglasögon (ibland kör du i motljus). Reservglasögon. Kontaktlinser och linsvätska.

 

Före avresan: töm plånbok och handväska på sådant du inte behöver ha med på resan.

 

I många länder ska första hjälpen-utrustning finnas i bilen. Komplettera med medel mot bilsjuka, feber, diarré och förstoppning. Huvudvärkstabletter. Plåster mot skavsår och insektsbett. Våtservetter. Solskyddsmedel. Svalkande lotion om du ändå råkar bränna dig. Läs på Apotekets hemsida om hur semesteråkommor kureras.

 

Liten fixarlåda: startkablar, bogserlina, domkraft, fälgkors eller mutterdragare. Hammare och mejslar. Tång och polygrip. Skift-, ring- och insexnycklar. Arbetshandskar, silvertejp, kniv, ståltråd. Hushållspapper, trasor och plastpåsar. Ficklampa med färska batterier. Motorolja, kylarvätska, spolarvätska. Fylld vattenflaska. Litet paraply. Tjock genomskinlig plast för att tillfälligt täcka en trasig ruta.

 

Reflexväst krävs i de flesta europeiska länder. Är ni fler i bilen ska reflexväst finnas till var och en. Västen ska ligga lätt tillgänglig, inte i bagageutrymmet. Sätt på västen om du går ut på en trafikerad väg. Gäller både dag- och nattetid.

 

Däckreparationssats eller välpumpat reservdäck. Minikompressor för smygpunkor.

 

Brandsläckare bör finnas med i bilen i Polen, Estland, Lettland, Litauen, Albanien, Rumänien, Bulgarien, Moldavien, Ryssland, Vitryssland, Ukraina, Grekland och Turkiet.

 

Extra glödlampor bör finnas med i bilen i Frankrike, Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Montenegro, Albanien, Makedonien och Ryssland. Kravet gäller inte lampor av typen xenon, led och liknande, och/eller om bilen har en sådan konstruktion att lampbyte kräver verkstadsbesök.

 

Två varningstrianglar krävs i Turkiet och på Cypern. Fordon med släp ska ha två trianglar i Spanien, Slovenien, Kroatien, Serbien, Montenegro och Makedonien.

 

Bogserlina krävs i Slovakien, Bosnien-Hercegovina, Serbien och Makedonien

 

Många länder tar ut motorvägsavgifter. I bl.a. Österrike, Schweiz, Tjeckien, Slovakien och Slovenien måste du köpa en Autobahn-Vignette och sätta på vindrutan. Kör du husbil måste bilen kanske förregistreras innan avresan från Sverige.

 

Hitta rätt!

GPS i mobilen all ära, men att hitta rätt ha med en GPS kan vara en fördel. I många länder är det är inte tillåtet att hålla i en mobiltelefon vid körning. Skaffa i så fall en hållare till den.

Lite tips

Ett tips som är bra både inom Sverige och utomlands är att ha småmynt med sig för toalettbesök.

Allt kostar inte pengar. Det finns mycket som är kostnadsfritt. Statliga museum är gratis i större delen av Sverige och flest finns i Stockholm. Natur och badplatser vid sjöar är ju också gratis!

Planera för en lyckad bilsemester och kör försiktigt önskar vi på BDS!